Racuchy z jabłkami
Jest to porcja dla 2 osób
Składniki:
1,5 kubka mąki pszennej
2 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka sody oczyszczonej
1 jajko
1 kubek mleka roślinnego np. Kokosowego
1 jabłko
masło klarowane do smażenia
cukier puder
lub syrop klonowy do polania racuchów
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, cukier waniliowy i sodę oczyszczoną. Mieszamy, dodajemy jajko i wlewamy mleko roślinne. Mieszamy składniki. Obieramy jabłko i kroimy na drobne części i dodajemy do ciasta. Ponownie mieszamy. Smażymy na maśle klarowanym. Placuszki nakładamy łyżką na rozgrzaną wcześniej patelnię. Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy syropem klonowym. Gotowe. Lubię je robić na niedzielne śniadania. Podaję z kakaem. Talerzem owoców i domowym dżemem.
Ps. Cukier waniliowy możemy zrobić samodzielnie poprzez dodanie do nierafinowanego cukru, przekrojoną laskę wanilii, razem z środkiem z laski. Następnie parę dni razem marynujemy, potrząsając od czasu do czasu słoikiem, aby wszystko się przemieszało razem.Taki cukier nie tylko bardziej intensywnie pachnie ale również jest bardziej odczuwalny w smaku i co najważniejsze, jest dużo zdrowszy ;-).
Składniki:
1,5 kubka mąki pszennej
2 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka sody oczyszczonej
1 jajko
1 kubek mleka roślinnego np. Kokosowego
1 jabłko
masło klarowane do smażenia
cukier puder
lub syrop klonowy do polania racuchów
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, cukier waniliowy i sodę oczyszczoną. Mieszamy, dodajemy jajko i wlewamy mleko roślinne. Mieszamy składniki. Obieramy jabłko i kroimy na drobne części i dodajemy do ciasta. Ponownie mieszamy. Smażymy na maśle klarowanym. Placuszki nakładamy łyżką na rozgrzaną wcześniej patelnię. Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy syropem klonowym. Gotowe. Lubię je robić na niedzielne śniadania. Podaję z kakaem. Talerzem owoców i domowym dżemem.
Ps. Cukier waniliowy możemy zrobić samodzielnie poprzez dodanie do nierafinowanego cukru, przekrojoną laskę wanilii, razem z środkiem z laski. Następnie parę dni razem marynujemy, potrząsając od czasu do czasu słoikiem, aby wszystko się przemieszało razem.Taki cukier nie tylko bardziej intensywnie pachnie ale również jest bardziej odczuwalny w smaku i co najważniejsze, jest dużo zdrowszy ;-).
Komentarze
Prześlij komentarz