Wegetariańskie leczo

Składniki: 

2 cukinie
1 bakłażan
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
ok. 0,5 kg pieczarek
2 pomidory
2 cebule
1-2 ząbki czosnku
1 papryczka chili
1 pasata pomidorowa
woda przefiltrowana
liście laurowe
ziele angielskie
czarny pieprz
papryka wędzona
kurkuma
świeży imbir
zioła prowansalskie
majeranek
rozmaryn
oregano
szczypta nierafinowanego trzcinowego cukru
sól morska
masło do smażenia
świeża bazylia do przybrania






Przygotowanie:

Cukinię, bakłażana, pieczarki umyć, obrać i pokroić w kostkę, pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę, cebulę obrać i pokroić w kostkę, paprykę umyć i pokroić w kostkę. Roztopić masło na patelni i wrzucić cebulkę, jak się zeszkli, dodać pieczarki, jak się usmażą z cebulką to przekładamy je do większego garnka, dodajemy: cukinię, bakłażana, paprykę, pomidory, papryczkę chili i zalewamy wodą, dodajemy pasatę i resztę przypraw. Gotujemy do miękkości warzyw. Podajemy z świeżymi listkami bazylii. Gotowe. Danie jest sycące i bardzo rozgrzewające, idealne na zimną lub deszczową pogodę.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Nieromantyczny Reumatyzm

Jakie są rodzaje materiałów ubrań ?

Tarta z kremem mascarpone i truskawkami