Królewski Rosół

Składniki:

2-3 ekologiczne udka z kurczaka
3 marchewki
2 pietruszki
1/2 selera
1/2 pora
1-2 ziemniaki
świeża natka z selera
1 cebulę
przefiltrowana woda
1-2 ząbki czosnku
1/2 korzenia kurkumy
1 papryczka chili
ew. świeże liście lubczyku lub gałązka rozmarynu
czarna sól kala namak
2 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
czarny pieprz
szczypta nierafinowanego cukru trzcinowego
ew. maggi lub sos sojowy
świeża natka z pietruszki
makaron nitki bez glutenu













Sposób wykonania:

Do garnka wlewamy wodę i dodajemy udka. Gotujemy przez ok 1 godzinę na małym ogniu. W międzyczasie zbieramy powstały szum z powierzchni wywaru. Jak nie będziemy zbierać szumu z powierzchni rosołu to niestety będzie nie najlepszy w smaku. Kolor  i zapach rosołu też wtedy nas nie zachęcą do jedzenia. Obieramy warzywa i myjemy. Po tym czasie dodajemy je do wywaru z kurczaka razem z opaloną nad ogniem cebulką. Dodajemy przyprawy i gotujemy przez następne 1,5 godz., na małym ogniu. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po upłynięciu wyznaczonego czasu zdejmujemy zupę z ognia. Wyjmujemy cebulę z zupy, ponieważ jak ją zostawimy to szybciej nam ona skwaśnieje. Im więcej marchewki dodamy do rosołu tym będzie on słodszy, natomiast jak dodamy więcej selera to będzie bardziej wytrawny. Dzięki zawartości czosnku, kurkumy i chili nasz rosół ma właściwości przeciw zapalne. Rozmaryn ma właściwości wirusobójcze, bakteriobójcze i grzybobójcze. Lubczyk z kolei ma właściwości wzmacniające odporność, obniża poziom złego cholesterolu i zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych. Warto więc pomyśleć o dodaniu, któregoś z tych ziół do zupy. Nie tylko ze względów smakowych. Wyjmujemy warzywa z rosołu i robimy z nich sałatkę jarzynową a z mięsa z rosołu można zrobić nadzienie do krokietów z naleśników, sałatkę gyros lub upiec pasztet z kurczaka. Nakładamy do miseczki makaron i zalewamy rosołem. Całość posypujemy natką pietruszki. Gotowe.


Ps. Warto część przestudzonego rosołu przelać do silikonowych foremek do lodu i zamrozić.
Takie kostki można później dodać do wzbogacenia smaku różnych sosów i zup.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Nieromantyczny Reumatyzm

Jakie są rodzaje materiałów ubrań ?

Tarta z kremem mascarpone i truskawkami