Napój mocy

czyli o zakwasie z buraków


Rzeczywiście ten nie pozorny napój ma ogromną moc. Zawiera mnóstwo witamin i minerałów. Ma działanie przeciw wirusowe i przeciw bakteryjne. Daje nam dużo energii, obniża poziom złego cholesterolu LDL,  co zapobiega powstawaniu miażdżycy, reguluje przemianę materii, zapobiega wzdęciom oraz zaparciom, korzystnie wpływa na naszą mikroflorę jelitową, odtruwa organizm, wspomaga leczenie anemii, przyspiesza gojenie się ran, pomaga organizmowi podczas i po zakończeniu kuracji antybiotykowej, wspomaga uszczelnianie jelit. Przyspiesza wydalanie z organizmu kwasu moczowego, co stanowi profilaktykę w leczeniu kamicy nerkowej oraz dzięki właściwością przeciwzapalnym wspiera leczenie chorób reumatycznych. Wspomaga także odchudzanie. Wzmacnia układ immunologiczny, więc zaleca się jego picie po chemioterapii. Nie ma przeciw skazań jego picia przy cukrzycy. Poprawia ciśnienie krwi oraz wydolność organizmu przy wysiłku fizycznym nawet o ok. 30 %. Ułatwia zasypianie. Najlepiej jest go pić rano, zaraz po przebudzeniu. Chciałabym abyście też mogli skorzystać z działania tego napoju o właściwościach probiotycznych. Dlatego poniżej zamieszczę wam przepis na to ''cudo'' ;-)




 


Składniki: 

2 buraki
liście laurowe
ziele angielskie
majeranek
czarny pieprz
1 płaska łyż. soli himalajskiej
główka czosnku
świeży korzeń chrzanu 
przegotowana i ostudzona woda
1 l słoik
gaza
gumka recepturka


Sposób zrobienia:


Wodę mieszamy z solą. Buraki obieramy ze skórki i myjemy,  następnie kroimy w półplasterki, czosnek obieramy z łupin i kroimy w plasterki , chrzan tylko myjemy. Słoik myjemy  i wyparzamy. Na dno słoika układamy plasterki buraków na to układamy 1-2 listki laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego, szczypta majeranku, szczypta czarnego pieprzu i plasterki z 1-2 ząbków czosnku, na to ścieramy świeży chrzan lub kroimy do w plasterki. Układamy buraki warstwami do momentu zapełniania słoika. Następnie zalewamy wodą z solą i na to zakładamy gazę i uszczelniamy gumką recepturką. Zostawiamy teraz nasz zakwas w temperaturze pokojowej na parę dni. Tak ok. 5 dni. Zaglądamy od czasu do czasu i sprawdzamy czy z naszym zakwasem nic się nie dzieje, jeśli na powierzchni naszego soku zbiera się biała piana to zbieramy ją łyżką. Jak sok jest ma ciemną barwę i w smaku czuć, że jest kwaśny to znaczy, że jest gotowy do picia. Sok zlewamy a buraki możemy wykorzystać np. do sałatki. Gotowe.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Nieromantyczny Reumatyzm

Jakie są rodzaje materiałów ubrań ?

Tarta z kremem mascarpone i truskawkami