Zupa ogórkowa

Składniki:

ew. 200 g surowych żeberek
ew. 150 g kawałek wędzonych żeberek
1 mały pęczek młodej włoszczyzny
natka z selera
ok.  6 - 7 sztuk ziemniaków
1/2 pora
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
1-2 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
czarny pieprz
ew. szczyptę czarnej soli  kala namak
szczypta nie rafinowanego brązowego cukru
szczypta kurkumy w proszku lub odrobina świeżej kurkumy
ew. kawałek świeżej papryczki chili
ew. kilka kostek zamrożonego rosołu lub ekologicznej wersji wegety
5-6 ogórków kiszonych
2 łyż. masła
świeży koperek
1 średni kubek jogurtu naturalnego np. bacoma lub ze strzałkowa
ew. maggi lub sos sojowy do smaku









Sposób wykonania:

Warzywa obieramy i myjemy, kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce na dużych oczkach. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę. Obrane ogórki ścieramy na tarce. Koperek drobno siekamy. Następnie do dużego garnka wlewamy przefiltrowaną wodę. Jeśli gotujemy wersję z mięsem to do wody dajemy żeberka surowe i gotujemy je przez ok.  1 godzinę, po upływie 30 min. dodajemy wędzone żeberka w między czasie zbieramy szum z wierzchu zupy. W miedzy roztapiamy masło na rozgrzanej patelni i wrzucamy starce ogórki razem z sokiem z nich. Chwilę razem smażymy. Wyłączamy z ognia. Do wywaru z mięsa dodajemy ziemniaki, seler, pietruszkę, pora, natkę z selera i opaloną nad ogniem cebulkę oraz dodajemy resztę przypraw. Po ok. 15 minutach dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę. Możemy dodać też kilka kostek zamrożonego wcześniej rosołu. Jak warzywa są miękkie to dodajemy wcześniej podsmażone ogórki, gotujemy razem parę minut. Wyłączamy z ognia.  Cebulę wyrzucamy, ponieważ cebula powoduje wcześniejsze skwaszenie się zupy. Do każdej miseczki dodajemy 1 -2 łyż. jogurtu naturalnego, mieszamy. Jak wolimy wersję bez mięsa to pomijamy tę część przepisu mówiącą o gotowanie mięsa. Reszta przepisu pozostaje bez zmian. Dodatek czarnej soli do zupy nadaje jej bardziej jajeczny posmak. Jest świetna dla wegetarian ze względu na jej walory smakowe, z  kolei czosnek, kurkuma i chili mają właściwości przeciw zapalne. Dodatek cukru w zupie podkreśla smak mięsa. Na koniec zupę posypujemy koperkiem. Gotowe.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Nieromantyczny Reumatyzm

Jakie są rodzaje materiałów ubrań ?

Tarta z kremem mascarpone i truskawkami